Wczytuję dane...
Realizacja zamówienia: 24 godzin
Wysyłka od: 10.00 PLN
Producent: Olejarnia Niwki

Olej z pestek dyni Niwki

Olej z pestek dyni to smaczny olej roślinny. Powstaje według sprawdzonej receptury z najlepszego produktu bazowego. Olej z dyni tłoczony na zimno to produkt naturalny o ciemno zielonobrązywym kolorze i orzechowym zapachu.

Tłoczenie oleju z pestek dyni

Olej z dyni dostępny w Niwki z uwagi na specyfikę procesu wytłaczania powstaje w zaprzyjaźnionej olejarni. Końcem tego procesu jest rozlanie oleju z dyni do butelek o pojemności od 100 ml do 1000 ml.

Olej z dyni w kuchni

Olej z pestek dyni stosuje się na zimno, jako dodatek do chleba, warzyw, sera białego, ugotowanych jajek, a także sałatek, surówek oraz do bezpośredniego spożycia. Olej z dyni dobrze komponuje się także z deserami – można nim wzbogacić smak lodów waniliowych lub sernika. Olej z pestek dyni tłoczony na zimno ze względu na swoje wartości odżywcze polecany jest także jako dodatek kulinarny do przyrządzania różnego rodzaju potraw.
Może być dodawany do zup, sałatek, a także wielu innych dań. Ma bardzo aromatyczny smak, ciemno zielonobrązowy kolor i orzechowy zapach. Po otwarciu należy go przechowywać w lodówce, przez co zachowa pełnię swojego smaku i aromatu. Dzięki dużej zawartości mikroelementów i witamin olej z pestek dyni z powodzeniem stosuje się również w kosmetyce.

Polecamy