Olej kokosowy (inaczej masło kokosowe, tłuszcz kokosowy) to olej roślinny otrzymywany poprzez tłoczenie kopry – twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos nucifera).
Olej kokosowy z Olejarni Niwki jest zawsze świeży, gdyż jest tłoczony na zimno w małych ilościach na bieżąco — zgodnie z zapotrzebowaniem naszych klientów.
Olej kokosowy w kuchni
Olej kokosowy tłoczony na zimno można stosować jak masło i smarować nim m.in. chleb. Ponadto na jego bazie można przyrządzać ciasta, torty i czekoladowe desery. W związku z tym, że olej kokosowy rozpuszcza się w temperaturze ok. 26 stopni C, może być też dodawany do dressingów i sosów sałatkowych.
Najzdrowszym olejem kokosowym jest ten tłoczony na zimno. W niższej temperaturze zachowuje postać stałą, jest biały jak smalec, ale w odróżnieniu od niego posiada widoczne słoje i bardzo przyjemny koksowy zapach. W wyższej temperaturze staje się płynny.