Wczytuję dane...
Realizacja zamówienia: 24 godzin
Wysyłka od: 10.00 PLN
Producent: Olejarnia Niwki

Olej z maku, olej makowy Mak lekarski (Papaver somniferum) to surowiec lekarski znany od wieków. Olej makowy jest niezwykle wartościowy dlatego, iż maków nie można nadmiernie nawozić, wymagają ręcznej pielęgnacji, zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Nasiona maku pozyskuje się bez jakiejkolwiek obróbki termicznej. Olej makowy jest klarowny i przejrzysty, tłoczony na zimno ma barwę jasnosłomkową lub jest bezbarwny; ma delikatny orzechowy smak i specyficzny zapach nasion maku. Olej makowy w kuchni Olej z maku może być spożywany jedynie na zimno (nie nadaje się do smażenia, gdyż w wysokich temperaturach traci swoje właściwości). Idealnie komponuje się z sałatkami, surówkami, daniami z ziemniaków, kasz, ryżu. Dawkowanie oleju z maku Preferowana dawka spożycia oleju makowego wynosi 1-2 łyżki dziennie doustnie lub w potrawach spożywanych na zimno. Świeży, zimnotłoczony i nierafinowany olej z maku, olej makowy

Polecamy