Wczytuję dane...
Realizacja zamówienia: 24 godzin
Wysyłka od: 10.00 PLN
Producent: Olejarnia Niwki

Sezam jest znany na całym świecie. Ziarna sezamu w zależności od gatunku – mają kolor biały, czerwony, brązowy lub czarny. Wszystkie odmiany ziaren sezamu łączy niezwykła odporność na jełczenie, którą zawdzięczają obecności sezamolu i sezamoliny – naturalnych przeciwutleniaczy. Olej sezamowy znalazł również szerokie zastosowanie w kosmetyce. Sezamol jest aktywnym przeciwutleniaczem, który „wymiata” wolne rodniki z organizmu. W związku z tym olej sezamowy, a także kosmetyki z jego dodatkiem wspomagają ochronę skóry przed procesami starzenia. Poza tym olej sezamowy można stosować na włosy – dzięki niemu są gładsze, wzmocnione i dobrze się układają. Olej sezamowy w kuchni Olej sezamowy ma bardzo specyficzny, nieco orzechowy smak i aromat. Jest jednym ze sztandarowych produktów kuchni azjatyckiej – stosowany do wielu potraw, tak wytrawnych jak i słodkich. Tak jak inne oleje zimnotłoczone, olej sezamowy nie nadaje się do smażenia.

Polecamy