695-519-700

MENU
Jesteś tutaj: Produkty spożywcze z konopi konopny olej 250ml

konopny olej 250ml

Producenci: CARUN PHARMACY s.r.o. Czech Republic
Cena:
53.90PLN
51.21PLN
* Promocja ważna do 2018-10-01 00:00:00
Dodaj do koszyka
szt
  • Opis
  • Komentarze
  • Zapytaj o produkt
  • Poleć znajomemu

Opis

Olej konopny jest to produkt tłoczony na zimno, tworzony z wyselekcjonowanych nasion Cannabis Sativa. Liście i kwiaty konopi do produkcji oleju, są starannie dobrane, sortowane i suszone. Z tego powodu konopia zachowuje swoje unikalne właściwości lecznicze i wyjątkowy smak oleju. Liście i kwiaty konopi mają śladową zawartość THC (do 0,3%), podczas gdy, mają wyższą zawartość substancji CBD !

 Zgodnie z najnowszymi wynikami badań, międzynarodowych prestiżowych uniwersytetów i instytucji prywatnych,  CBD - Kannabidiol ma ogromny, pozytywny wpływ na organizm ludzki. W produkcji oleju nie stosuje się środków konserwujących i  substancji chemicznych.  Wysoka zawartość kwasów Omega-6 i Omega-3, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz jest źródłem witaminy K, która wspomaga syntezę białek i enzymów. Duża zawartość Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych sprawia, że jest to najlepszy spośród olejów roślinnych ! Kwasy te odpowiedzialne są za budowę błon komórkowych, usuwanie toksyn z komórek, wzmacnianie układu odpornościowego i łagodzenie stanów zapalnych. Olej konopny posiada również dużą zawartość witaminy E, która opóźnia procesy starzenia, oraz ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu rozrodczego. Olej ten ma wspaniały orzechowy smak, przez co dodaje doskonały smak potrawom. Możemy dodawać go do ciast, sałatek, czy sosów. Olej nie może być podgrzewany do temperatury wyższej niż 180° C. Po otwarciu należy przechowywać w go lodówce i nie narażać na bezpośrednie działanie promieni słonecznych

NNKT są niezbędne dla prawidłowego przebiegu wielu procesów zachodzących w naszym organizmie, ale musimy dostarczać je z zewnątrz. Kluczowe dla ich właściwego działania są proporcje, które w oleju konopnym są wzorcowe i wynoszą 3:1, gdzie 3 to omega-6, a 1 stanowią kwasy omega-3. W naszej diecie wspomniany stosunek zazwyczaj jest zaburzony na korzyść mniej cennych kwasów omega-6, które niwelują działanie omega-3. Złe proporcje kwasów mogą sprzyjać cukrzycy, nadciśnieniu, chorobom serca i rozwojowi nowotworów.
Właściwości NNKT:
Kwasy omega-3:  obniżają przede wszystkim poziom trójglicerydów (TG) w surowicy krwi, poziom cholesterolu frakcji LDL (tzw. „zły cholesterol”) oraz wpływają na wzrost HDL (tzw. „dobry” cholesterol). Jest to bardzo korzystne zjawisko, gdyż wysoki poziom TG, uznawany jest za niezależny czynnik ryzyka miażdżycy, podobnie jak wysoki poziom cholesterolu całkowitego i jego frakcji LDL.
Kwasy te hamują rozwój guzów, namnażanie się tkanki nowotworowej w tym również jej rozprzestrzenianie. W ten sposób wpływają na zapobieganie nowotworom i mogą być wykorzystywane w profilaktyce tej choroby. Szczególnie dotyczy to raka gruczołu krokowego (prostaty), piersi i jelita grubego.
EPA i DHA zapobiegają zapaleniom stawów, przez co łagodzą bóle reumatoidalne, wspomagają leczenie stanów zapalnych, choroby Leśniowskiego – Crohna, astmy i zapalenia dziąseł.
DHA zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy i otyłości, dzięki takim właściwościom jak: łagodzenie uczucia łaknienia (poprzez uaktywnianie leptyny – hormonu odpowiedzialnego za zmniejszanie apetytu i łatwiejsze spalanie kalorii) oraz zapobieganie wahaniom poziomu cukru we krwi. Poza tym kwas ten uwrażliwia tkanki na działanie insuliny.
DHA wchodzi w skład tkanki nerwowej, a w szczególności kory mózgowej, przez co usprawnia jej pracę. Zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i stwardnienia rozsianego (SM). Podejrzewa się także, że ma wpływ na dysleksję i inteligencję, a poza tym przeciwdziała depresji, stresowi i agresji. Ponadto kwas dokozaheksaenowy wchodzi w skład siatkówki oka, przez co korzystnie wpływa na wzrok.
Omega- 3 ujędrniają i ożywiają koloryt skóry, wzmacniają paznokcie i włosy, poprawiają stan serca i naczyń krwionośnych.
Odgrywają również znaczącą rolę w rozwoju płodu. Zapobiegają przedwczesnym porodom, warunkują odpowiednią masę urodzeniową noworodków.
Jeśli w organizmie występuje ich niedobór (szczególnie DHA), zwłaszcza w późnym okresie życia płodowego oraz we wczesnym niemowlęctwie, może to doprowadzić do osłabienia centralnego układu nerwowego, a w następstwie – do pogorszenia zdolności uczenia się, spadku inteligencji oraz innych funkcji psychicznych. Szczególnie ważne jest więc, aby kobiety w ostatnim trymestrze ciąży oraz we wczesnym okresie karmienia piersią otrzymywały odpowiednie ilości kwasów tłuszczowych omega – 3, gdyż przechodzą one z diety matki do płodu i pokarmu kobiecego, stanowiąc naturalne ich źródło dla dziecka.
Kwasy omega-6:  wspomagają gojenie ran i pracę wątroby oraz nerek, ale w zbyt dużych ilościach sprzyjają miażdżycy i rozwojowi nowotworów!
Kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy, linolowy, linolenowy i gamma-linolenowy, stanowią większość składu oleju, ale towarzyszą im również inne cenne składniki odżywcze, w tym witaminy i minerały, takie jak:
Witamina E – wspiera aktywność kwasów omega-3, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych i krążenie krwi.
Witamina A – poprawia wzrok, stan skóry i odporność.
Witaminy z grupy B: są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego.
Witamina K – umożliwia krzepnięcie krwi, chroni organizm przed grzybami, bakteriami oraz zapaleniami i łagodzi ból.
Wapń: wzmacnia kości i zęby.
Cynk: wzmacnia włosy, skórę i paznokcie.
Fosfor: odpowiada za mineralizację zębów i kości oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Magnez: zapobiega bolesnym skurczom, czuwa nad dostarczaniem energii do tkanek, działa uspokajająco i usprawnia pamięć i koncentrację.
Konopny olej dla zdrowia:
Połączenie wspomnianych składników sprawia, że olej konopny ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Wśród jego właściwości znajdują się:
Układ sercowo-naczyniowy: zmniejsza stężenie lipidów we krwi, dzięki czemu zapobiega miażdżycy, wzmacnia naczynia krwionośne i usprawnia przepływ krwi. Dodatkowo z pobiega zatorom, ponieważ hamuje agregację, czyli sklejanie się krwinek, co powoduje powstawanie zakrzepów i czopów, które zatykają naczynia krwionośne.
Układ odpornościowy: za sprawą obecności kwasów omega-6 i omega-3, olej konopny zwiększa naturalną odporność organizmu wzmacniając florę jelitową, która chorobni przed dostępem groźnych bakterii.
Układ hormonalny: jednym z kluczowych składników oleju konopnego jest kwas gamma-linolenowy, który nie tylko zmniejsza poziom cholesterolu, ale również reguluje gospodarkę hormonalną organizmu po przekształceniu w hormon prostaglandyny PGE1. Miedzy innymi dzięki spożywaniu oleju konopnego łagodzi u kobiet syndrom napięcia przedmiesiączkowego.
Ochrona przed nowotworami: olej konopny jest bogaty w przeciwutleniacze, które aktywnie przeciwdziałają rozwojowi nowotworów. Zielony kolor nadaje mu chlorofil, który blokuje przemianę zdrowych komórek w tkanki nowotworowe.
Działanie przeciwbólowe: olej konopny łagodzi stany zapalne organizmu, łagodzi bóle stawów oraz obrzęki mięśni przyspiesza regenerację błon śluzowych i skóry.
Inne działania: olej konopny wykazuje działanie moczopędne, sprzyja eliminacji toksyn z organizmu oraz działa uspokajająco i nasennie.
Konopny olej dla urody:
Wśród wielu pozytywnych działań oleju konopnego na nasz organizm na szczególną uwagę zasługują jego właściwości upiększające. To zasługa wspomnianych już kwasów, w szczególności linolowego i alfa-linolenowego należąca do kategorii esencjonalnych kwasów tłuszczowych (EFA), niezbędnych dla zachowania pięknej, młodej i zdrowej cery.
Dodatkowo, olej konopny w znacznym stopniu przypomina sebum wydzielane przez ludzką skórę, dzięki czemu usprawnia gospodarkę naturalnymi lipidami, co ma szczególne znaczenie dla skóry mieszanej, tłustej oraz łojotokowej.
Olej konopny jest umiarkowanie tłusty, dzięki czemu łatwo się rozprowadza, a skóra szybko go wchłania, nie pozostawiając tłustego filmu.
Co olej konopny daje naszej cerze?
Wzmacnia naturalną odporność skóry na działanie czynników zewnętrznych, takich jak otarcia mechaniczne, ekstremalne temperatury lub silny wiatr.
Zmniejsza ryzyko zapaleń, podrażnień i przebarwień i stanów zapalnych.
Dba o właściwy poziom nawilżenia skóry.
Pomaga przywrócić elastyczność cery, regeneruje ją i zapobiega powstawaniu zmarszczek.
Poprawia koloryt i rozświetla skórę szara i pozbawioną blasku.
Przenikając do głębokich warstw skóry intensywnie ją odżywia.
Leczy poważne stany chorobowe skóry, takie jak łuszczyca, egzema i łojotok.
Dzięki zdolności do regulacji wydzielania serum wspomaga leczenie trądziku i matowi cerę tłustą i mieszaną.
Stosowany na włosy, olej konopny dodaje im blasku i ułatwia rozczesywanie.
Konopny olej w kuchni:
Podobnie jak inne oleje roślinne, olej konopny nadaje się świetnie także do zastosowań kulinarnych. Jego oryginalny, zielonkawy kolor i orzechowy, łagodny smak czynią z niego świetny dodatek do sałatek, past czy sosów. Olej z konopi zachowuje smak i właściwości jedzony na zimno, dlatego nie powinno się stosować go do smażenia lub pieczenia.
Żeby zachował charakterystyczny smak i właściwości zdrowotne, olej konopny powinien być tłoczony na zimno i spożywany w formie nierafinowanej. Proces rafinacji służy usunięciu z oleju potencjalnie szkodliwych składników i oczyszczeniu go, dzięki czemu staje się przejrzysty. Ubocznym efektem tego procesu jest jednak redukcja właściwości odżywczych oraz smakowych.
Po olej konopny powinni sięgać również weganie. Ma sporo białka, przyswajalnego lepiej niż to pochodzące z soi, dlatego jest cennym dodatkiem do diety pozbawionej mięsa i nabiału.
By mieć pewność, że olej konopny jest w pełni bezpieczny i pełen dobroczynnych składników, wybierajmy produkty tłoczone z nasion pochodzących z certyfikowanych, ekologicznych upraw.

Prewencyjnie, zaleca się, łyżkę oleju konopnego 2x dziennie.

 
Wypróbujcie tajemnice konopnego oleju, którego ludzie używają od wieków. Regularne stosowanie jest nie ocenione dla organizmu i może zapobiec wielu chorobom cywilizacyjnym. To profilaktyka jest kluczem do zdrowia.....

Konopny olej tłoczony na zimno stanowi idealne uzupełnienie diety wegańskiej i wegetariańskiej.

 

Średnia zawartość składników odżywczych w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 3862 kJ / 880 kcal
 
Tłuszcz, w tym:

    kwasy tłuszczowe nienasycone (kwasy nienasycone) 9,4g
    kwasy tłuszczowe jednonienasycone (jednonienasycone) 12,2 g
    kwasy tłuszczowe wielonienasycone (wielonienasycone) 72,4 g

węglowodany, w tym:

cukry 4,3g

białko 1g

sterole roślinne 94 g

Kwas linolowy 52,2 g

Kwasu alfa-linolenowego 15,8 g

Kwas gamma-linolenowy 3,5 g

Wartości te mogą być przedmiotem małych odchyleń.

Zapytaj o produkt

Komentarze

Poleć znajomemu

Nasi klienci kupili także

 

Dlaczego my